Aprovació Moció suport al banc d'ADN per les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil

L'Ajuntament d'Artés, en data 19 de març de 2015, va aprovar la següent moció de suport al banc d'ADN per les identificacions dels desapareguts a la Guerra Civil:

L'ADN com a eina per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica. Una iniciativa per identificar els desapareguts durant la guerra. Es tracta de recollir ADN pur dels familiars dels desapareguts, per tal que quan s’obrin fosses i es facin exhumacions de cossos es puguin identificar de forma ràpida i fiable.

El maig de 2010 el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya presentava a Barcelona la Llei de Memòria Històrica Catalana i les dues primeres exhumacions de fosses comunes fetes al país. No hi havia, però, cap pla definit pel que fa a la identificació de les persones desaparegudes. Aleshores, diversos familiars de persones desaparegudes van prendre consciència de la urgència de conservar el testimoni genètic dels familiars encara vius, cada cop més grans i amb risc de desaparèixer, per assegurar les futures comparatives de l'ADN i mantenir l’esperança de la identificació dels desapareguts.

El departament de genètica forense de la Universitat de Barcelona van assumir el repte i es van posar a treballar en la creació d’un protocol rigorós, però senzill i barat alhora, per fixar les mostres familiars en un banc genètic. Era el juliol de 2012 i s’iniciava un procés que ja s’estava fent a d’altres països del món que han patit conflictes similars: http://dom.cat/5br.

El setembre de 2013, amb la inspecció en tota regla que els comissaris de l'ONU per les Desaparicions Forçades van fer a tot l’estat espanyol, des d’aquesta iniciativa es va forçar per part del Parlament de Catalunya una moció per posar a l’agenda del Govern el Banc d'ADN i la modificació de la Llei de Fosses. EI 19 de desembre de 2013 se’n va aconseguir l’aprovació per una àmplia majoria.

El passat 22 de juny de 2014, el grup que impulsa el Banc d'ADN per als familiars desapareguts a la Guerra Civil va tancar la recollida de finançament pel projecte a través de Verkami. Amb el micromecenatge s’ha creat un material audiovisual, en forma de curt documental interactiu, per ajudar a fer entendre la necessitat d’aquesta eina genètica per a la identificació de persones.

Per tot l'exposat anteriorment, es proposen els següents ACORDS:

PRIMER. Mostrar el suport institucional de l'Ajuntament d’Artés a la iniciativa del Banc d'ADN per a la futura identificació dels parents desapareguts a la Guerra Civil.
SEGON. Prendre el compromís de difondre la iniciativa del Banc d'ADN als ciutadans i ciutadanes del municipi d’Artés amb, com a mínim les mesures:
- Organitzant conferències informatives sobre la iniciativa i divulgar el material audiovisual i de difusió del Banc d'ADN.
- L'enviament d'una circular informativa sobre la iniciativa a les entitats de tot el municipi d’Artés.
- La col·locació d'un banner a la web municipal que faci enllaç amb el projecte del Banc d'ADN i altres relacionades amb les identificacions dels desapareguts.
- La formació i informació dels treballadors i treballadores de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o que atenguin la ciutadania, en general, per tal que puguin informar verbalment i en paper d'aquesta iniciativa, i facilitar així que els familiars que tinguin desapareguts puguin fer-se la prova d'ADN que ha de servir per identificar els cossos de les fosses o altres que en un futur es puguin exhumar.
TERCER. Informar d'aquest acord al departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, als membres de la Comissió d'Afers institucionals del Parlament de Catalunya, als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, i als impulsors del Banc d'ADN de Catalunya que gestiona les Desaparicions Forçades del període 1936-1977.

PODEU TROBAR MÉS INFORMACIÓ AL SEGÜENT ENLLAÇ:
http://www.verkami.com/projects/8665-numbersign-banc-d-adn-la-darrera-es...

 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges