L’Ajuntament d’Artés, compromès amb la defensa dels drets humans

L’Ajuntament d’Artés, conjuntament amb diversos ajuntaments de Catalunya, participen en tallers i assessories amb l’objectiu de prevenir la contractació d'empreses que vulneren els drets humans i de promoure el seu respecte en l'àmbit de contractació

 

Aquests tallers tenen lloc dins del projecte “Millora dels processos de contractació pública a traves de criteris ètics i de respecte als drets humans” del qual neix la campanya 99,3% Responsable. Aquesta iniciativa de les associacions Novact, Nexes i Servei Civil Internacional ofereix a les administracions una “Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública", per tal d’incorporar clàusules per promoure el respecte dels drets humans en l'àmbit de contractació al llarg de tot el procés. La Guia ha estat elaborada pel bufet de Tornos Advocats i ha rebut contribucions d'experts de compra pública a nivell internacional. Com a complement a la guia legal, el projecte ofereix diversos annexos de casos d’empreses que han vulnerat drets humans investigats per l’Observatori de Drets Humans i Empreses.

El projecte ha estat impulsat per el Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, a la seva comissió de Pau i Diplomàcia de ciutats, a través del qual hi han col·laborat els ajuntaments de Sant Boi del Llobregat, Terrassa, Granollers, Montornés del Vallès, Artés, Vallromanes, Esparreguera, Celrà, Sant Just Desvern, Altafulla, Sabadell, Gavà, Vic, Mataró, Santa Perpètua de la Mogoda, el Prat de Llobregat; el Consell Comarcal del Vallès Oriental; l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment el projecte es troba en la seva fase d’assessorament i formació al personal tècnic dels ajuntaments implicats, per tal de identificar els reptes i mecanismes que tindria una contractació pública responsable i la seva implementació en la tasca quotidiana de les administracions. Fins a la data, s'han realitzat tallers i assessories a tècniques del Consell Comarcal del Vallès Oriental i dels ajuntaments de Granollers, Parets, Cambrils, Vallromanes, La Garriga, Vic, Gava, Manresa i Terrassa.

Cada vegada més administracions estan incorporant criteris de responsabilitat i respecte als drets humans i el mediambient en la compra pública, amb casos d'èxit a tot Europa. En el context de Catalunya, el Parlament va aprovar el 2016 els terminis d’una contractació pública socialment responsable amb el “Decret-Llei 3/2016 de Mesures Urgents en matèria de contractació pública”, com a resposta a la directiva Europea 2014/24/EU. Aquest Decret-Llei serveix de guia introduint nous criteris amb objectius socials com el respecte als drets humans, la protecció del medi ambient i la contractació de petites i mitjanes empreses. És així que la corresponsabilitat de les administracions públiques en la promoció del respecte als drets humans d'empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells.

Segons Tornos Advocats -buffet que va elaborar la guia 99,3% Responsable- l'objectiu de la guia és que les administracions disposin d'una eina útil, senzilla i que garanteixi complir amb aquesta responsabilitat amb seguretat, dins d'un marc legal sostenible i viable jurídicament. 

1
 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges