La Revolta dels Burots

El dia 2 de gener del 2018 la nostra vila posava punt i final a l’any de la Revolta dels Burots.

Sovint creiem que el pas del temps ens pot portar a l’oblit dels records que un dia vàrem crear nosaltres mateixos,o bé, aquells que ens varen precedir, però al llarg del 2017 ens vàrem adonar que tots i totes juntes fem que pugui perdurar el que ens va fer i, encara ara, ens fa forts. L’esperit d’aquells que varen viure aquell 2 de gener del 1917 perdura en la nostra memòria i, gràcies als panells que trobarem pel poble seguirà sent present cada cop que passegem i ens creuem amb ells.

Un total de sis plafons repartits pel poble ens acompanyaran en la nostra ruta així que, si voleu passejar pels carrers de la nostra vila no en dubten ni un segon i comenceu per la Plaça vella, indret en el qual es concentrava la vida de les artesenques i artesencs en aquella època. Seguim els passos dels nostres avantpassats fins arribar a la Plaça dels Escacs, on un segon plafó ens mostra l’entorn del Cafè Vell just als peus i sota l’atenta mirada del que un dia fou l’Ajuntament de la Vila.

De mica en mica ens endinsem carrer del Pou ( C/ Sant Víctor) avall fins arribar a l’indret que anys ençà ocupà l’antiga fàbrica tèxtil de Can Berenguer. Poques són les restes que ens queden a dia d’avui de la fàbrica, la porta d’entrada, la burra o l’antiga residència del director de la fàbrica; si volem gaudir de molts d’aquests espais, de com era la feina de les teixidores o la façana no us podeu perdre la pel·lícula “La Teranyina” (Antoni Verdaguer, 1990) que es situa en el marc implícit de la Setmana Tràgica.

Deixem enrere l’entorn de Can Berenguer fins a situar-nos davant de la grandiositat de l’Església nova de Santa Maria, inaugurada el 1912 i coneguda a l’època com la Catedral del Pla de Bages.  Creuem un tram del mític i antic carrer comercial Barquera i ens dirigim a l’epicentre de la Revolta dels Burots, la Plaça Nova, on quedava ubicada la petita caseta de fusta on es recaptaven els impostos pels burots.

El darrer lloc que visitarem és Cal Sitges, l’origen del qual es situa en la Revolta dels Burots quan l’Associació Obrera va planificar la construcció d’una fàbrica cooperativa, inaugurada el 1919, que competís amb la fàbrica de Can Berenguer.  

Així fou com el dia 2 vàrem tancar un any de celebració, fent una passejada mentre descobriem cada un dels plafons i finalitzant la diada amb la inauguració de la maqueta de la Plaça Vella; la podreu visitar just a l’entrada de la Biblioteca al Complex Cultural de Cal Sitges i  davant de l’entrada de la sala que rep el nom en homenatge a aquell dia del 1917, la Sala Dos de Gener. I va ser en aquest precís indret en el qual vàrem gaudir del documental “ La Revolta dels Burots, L’emancipació d’un poble esclau”, dient adéu a un any de Centenari i fent que haguem reviscut una història que haurem de mantenir viva entre tots i totes junts per que mai caigui en l’oblit.

https://issuu.com/ajuntamentdartes/docs/domestictourists

1
 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges