JORNADES DE VOLUNTARIAT DEL 12 O: POU DE GLAÇ D’ARTÉS

El passat dilluns 12 d’octubre es van organitzar diverses activitats relacionades amb la solidaritat i el patrimoni cultural d’Artés. Entre aquestes hi havia la localització i neteja del pou de gel d’Artés, del qual hi havia testimonis orals de la seva existència, al barranc de la riera de Malrubí al seu pas pel Molí, però no s’havia pogut localitzar el seu emplaçament exacte.
A la crida hi assistí un nombrós grup de voluntaris que, un cop localitzades les restes que podien formar part d’una estructura d’aquest tipus, es posaren mans a l’obra, que consistí en el desbrossament, neteja i desenrunament exterior. Tot plegat va permetre determinar que, amb molta probabilitat, es tractava del pou de glaç. El que s’observa és una estructura formada per una paret circular semienterrada i amb cúpula d’uns 5 m de diàmetre. Està feta amb còdols i galets, lligades amb morter de calç. A la banda est se l’hi adhereix un petit mur fet amb els mateixos materials però amb pedres i carreus més treballats. Aquest mur té aspecte de contrafort o de suport de l’estructura de la volta pou.
Els treballs de desenrunament duts a terme ahir amb motiu d’una segona crida han permès localitzar una de les entrades del pou, davant de la qual hi ha un espai enllosat, escapçat a nivell de la pendent del barranc. Aquesta entrada està quasi totalment obturada per còdols, lloses i morter de calç, i per la mateixa runa provinent del barranc (sediment i roques del geològic més materials constructius diversos).
Un cop havent retirat la runa d’aquesta àrea s’ha pogut accedir al pou. A manca d’estudis acurats i d’eines de mesura, de moment s’ha pogut constatar que té unes dimensions d’uns 5 m de diàmetre i una fondària, des de la porta fins al fons, d’uns 7 metres, des de la porta d’accés fins al fons (sense comptar la volta). S’hi observen els forats a les parets per encabir les bastides o estructures que anirien conformant diferents nivells o pisos. També s’observa un altre accés situat a la banda oposada al qual s’ha treballat i per al qual s’ha accedit a l’interior. També es pot veure com tota l’estructura interior està feta amb aquests materials, lligats amb morter i sense una obertura al capdamunt de la cúpula, que és totalment tancada.
Se seguiran les tasques de desenrunament, d’obtenció i documentació de dades (prendre mides, recuperar i estudiar els elements que hi pugui haver, etc) amb el desig de poder recuperar aquest espai per al seu possible ús patrimonial.
Només ens queda agrair a les voluntàries i al Museu de la Història d'Artés la feina feta i per fer.

 

Xarxes socials

Tota la informació d'Artés i de l'Ajuntament a les xarxes socials. Segueix-nos al Twitter i al Facebook per estar informat de l'actualitat del municipi de primera mà.

 

Telèfons d'interès

938 305 001 Ajuntament

061 Emergències mèdiques

112 Emergències

Més
 

El temps a Artés

Salutació de l'Alcalde

Salutació de l'Alcalde

Benvinguts al nostre portal virtual d'informació municipal. En aquesta web hi podeu trobar tota la informació relacionada amb l'Ajuntament i el poble d'Artés: la nostra història, el nostre patrimoni natural i cultural...

Llegir més

Galeria d'imatges