63a Fira d'Artés

Dimarts, 2 d’abril de 2024

La mobilitat i la pagesia centraran la 63a fira d’Artés, amb més automoció i l’espai pagesia marcat per la reivindicació

La 63a edició de la Fira d’Artés girarà a l’entorn de la mobilitat en el sentit més ampli. El certamen, que ja va néixer el 1961 dedicat a l’automoció, creix enguany en nombre de vehicles exposats: prop de 200 cotxes ompliran el primer tram del passeig Diagonal. Aquestes dades suposen una remuntada d’ençà que la crisi provocada per la pandèmia de COVID-19 va provocar un retrocés en l’espai expositiu dedicat a aquest sector. En paral·lel, enguany hi haurà una diversificació en l’àmbit de la mobilitat, amb la participació de nous expositors de bicicletes i motos. Tot plegat complementat amb tota mena d’activitats al llarg del cap de setmana del 6 i 7 d’abril.

Automoció, sector predominant

Gairebé 3.500 metres quadrats del recinte firal estaran dedicats al sector de l’automoció, amb la participació de set concessionaris i empreses de compra-venda (el mateix nombre que l’any passat). En aquest sentit, s’hi podran trobar tant vehicles d’ocasió com les darreres novetats que presenten els expositors, també en mobilitat elèctrica i sostenible. Comprar vehicle a la fira d’Artés té premi: l’Associació d’Empresaris del Polígon d’Artés (AEPA) i la Unió de Botiguers d’Artés (UBA) sortegen 1.200 euros entre els compradors d’un producte de més de 5.000 euros. El mateix sorteig també preveu un premi format per un lot de vins de la DO Pla de Bages, i es farà entre els compradors per un valor mínim de 300 euros en un mateix expositor. En l’àmbit de l’automoció, també hi haurà autocaravanes, campers, vehicles de bombers i ADFs i entitats del món del motor i la competició.

 Referents en pagesia

El sector de la maquinària agrícola, l’altre referent de la fira d’Artés, arriba enguany amb canvis: hi haurà menys expositors de maquinària agrícola pesant i els que hi participen ho faran majoritàriament amb ocasió, en una mostra de suport i solidaritat amb el sector de la pagesia en “moments difícils”. D’aquesta manera, bona part del protagonisme de l’àrea agrària serà per la Plataforma Pagesa, que hi serà present amb un estand des d’on promourà vàries iniciatives reivindicatives. La maquinària forestal, agrícola i de jardineria de petit format s’hi mantindrà ben present, així com les exposicions de tractors clàssics, a la qual enguany s’hi afegiran diferents carruatges gràcies a la col·laboració amb la Comissió de la Festa dels Traginers de Balsareny. Una fira referent en l’àmbit agrícola no podia passar de llarg del moment que viu del sector i dissabte a la tarda tindrà lloc la taula rodona “Aigua, pagesia i sobirania alimentària” amb la participació de representants d’Unió de Pagesos, la Plataforma Pagesa i diferents membres i representants del sector. Per reforçar el caràcter agrari de la Fira d’Artés una altra novetat és l’anomenat espai quitxalla pagesa, que comptarà en un sorral per a tractors i maquinària de joguina i un altre per a tractors a pedals, a més a més de jocs gegants. S’ubicarà al carrer Catalunya, juntament amb un circuit d’habilitats de BTT.

La novetat: espai bicicletes i motos

L’aposta per a la mobilitat sostenible de la fira d’Artés es veurà enguany reflectida en bona mesura a l’espai bicicletes, que creix en nombre d’expositors i a més hi haurà diverses activitats per als amants de les dues rodes, com exhibició de bici trial i un circuit d’obstacles gràcies a la col·laboració amb l’Escola de Ciclisme de Manresa, o activitats diverses per pedalar in situ. A més a més, una altra novetat és la incorporació d’un nou expositor de motos, que permetrà conèixer les diferents novetats del sector i suposa la incorporació d’un nou àmbit de mobilitat que fins ara era pràcticament testimonial a la fira. L’espai multisectorial acollirà tota mena d’iniciatives empresarials, com ara dedicades a les energies renovables, telecomunicacions o la purificació d’aigua.

En paral·lel l’espai artesania comptarà amb gairebé 50 expositors (ubicats entre els carrers Balmes i Catalunya), 8 dels quals a l’espai cervesa artesana que un any més omplirà d’activitat la plaça de l’església. A aquests expositors, cal afegir una vintena més de parades de diversa índole i una quarantena llarga d’atraccions de fira i establiments d’alimentació. L’espai ubicat entre el carrer de les Parres i el recinte de Cal Sitges acollirà entitats.

El tret de sortida oficial a la fira d’Artés serà la xerrada inaugural, que enguany porta per títol “Europa fortalesa” i anirà a càrrec del fotoperiodista Sergi Cámara, el qual parlarà de la tragèdia a les fronteres europees a través de les seves experiències i treballs que les documenten. Hi haurà tota mena d’actes paral·lels durant tot el cap de setmana.

Darrera actualització: 3.04.2024 | 13:20