Introducció

La població d'Artés la formen 5.762 habitants —segons dades de l'any 2020— i té una densitat de 271,04 hab/km2 (més informació al web de l'Institut d'Estadística de Catalunya). En els darrers anys, la població ha augmentat considerablement a causa del moviment migratori d'altres municipis del Bages o comarques veïnes que busquen una millor qualitat de vida i zones on el preu del sòl sigui més barat.

L'any 2020, la població d'Artés es dividia de forma força equitativa per sexes. La distribució de la piràmide de grups d'edat era força equilibrada i no hi havia grans crescudes de població estacionals: no és un municipi de destí turístic en cap estació de l'any, tot i que la Urbanització Vista Pirineu hi ha algunes cases de segona residència.

Pel que fa a l'origen de la població, també hi ha un equilibri entre nascuts fora i a Catalunya, essent el darrer col·lectiu majoritari. La població es concentra al nucli urbà, només un 3,2% viu fora del nucli.

Indústria

Actualment, la vila d'Artés és un municipi industrial i de serveis en un entorn de paisatge vinícola, essent conegut per la seva producció de vins i caves. Artés és l'únic municipi bagenc que gaudeix de dues denominacions d'origen: la D.O. Pla de Bages per als vins i la D.O. Cava (la mateixa que Sant Sadurní d'Anoia), i també és la població de la comarca amb més cellers vinícoles.

L'activitat tradicional llanera del poble aviat fou substituïda pel cotó i després per les indústries de producció tèxtil. L'any 1845 hi havia set empreses de cotó, i durant la primera part del segle XX es crearen diverses empreses tèxtils, d'entre les quals cal destacar la societat Manufacturas Berenguer SA, on durant molts anys va treballar-hi gran part de la població activa artesenca. L'any 1989, i com a conseqüència de la crisi tèxtil, tancà les seves portes.

Per superar la crisi dels seixanta, diversificant l'activitat industrial i possibilitant el creixement del poble, es va inaugurar, l'any 1973, el polígon industrial de Santa Maria d'Artés, que va dinamitzar l'economia municipal assolint la creació de 700 llocs de treball. Fou ampliat l'any 1991.

Darrera actualització: 17.09.2021 | 10:10
Darrera actualització: 17.09.2021 | 10:10