Resum Ple de maig de 2023

Dilluns, 22 de maig de 2023 a les 00:00

Resum Ple de Maig de 2023.

L’Ajuntament en Ple, reunit de manera telemàtica el 18 de maig de 2023, va celebrar la sessió ordinària de primera convocatòria, per tal de tractar els assumptes que es relacionen.

Excusen Asistencia del Dani Sanchez (Regidor de Cs).

1. APROVACIÓ DE LES ACTES DE LES SESSIONS ANTERIORS

Teresa (Regidora de JxA): reflecteix el tema referent a l’autocar, però com que es va esmenar el dia següent volia saber si quedaria escrit.

Enric (Alcalde): si després de l’aprovació ho volia fer.

Montserrat (Secretària): hi ha dues actes.

Unanimitat

Enric (Alcalde): rectifiquem la resposta, de que la factura estava inclòs en el viatge, el servei d’autocar ha assumit el cost l’ajuntament.

2. DONAR COMPTE DECRETS I ACORDS JUNTA DE GOVERN LOCAL

Teresa (Regidora de JxA): junta del 20 d’abril, expedient 12 fase adequació zona lúdic-esportiva, quina es?

Enric (Alcalde): es la primera fase del carrer Marta Mata, es una de les tres línies del PGI. Es posa la vorera endins i aparcament en bateria. Per després posar els elements d’esport a l’aire lliure.

Teresa (Regidora de JxA): el recurs dones que transformen, que es? I que es vol fer?

Mariona (Regidora de Joventut): es un recurs de la Diputació de Barcelona (DIBA)

Enric (Alcalde): es un taller teatralitzat per joves.

Mariona (Regidora de Joventut): la idea es fer-lo al Kanal. Esta pensat per treballar amb dones, sobre feminismes a traves del teatre.

Teresa (Regidora de JxA): junta 27 d’abril, expedient 17. Recolzament treballadora ajuntament?

Enric (Alcalde): es sobre un problema i un acompanyament, la proposta va sortir d’equip de govern i de l’informe de Clima Laboral.

Teresa (Regidora de JxA): factures del 20 d’abril, asfaltatge passos elevat?

Enric (Alcalde): el que hem fet són els del polígon.

3. ÀREA DE TERRITORI, SOSTENIBILITAT I SERVEIS CENTRALS

3.1.DONAR COMPTE INFORME AL PLE DE L’INFORME EMÈS PER LA INTERVENTORA MUNICIPAL SOBRE EL COMPLIMENT DELS TERMINIS DE PAGAMENT DE LES OPERACIONS COMERCIALS AFECTADES PER LA LLEI 15/2010, DE 5 DE JULIOL, DE MODIFICACIÓ DE LA LLEI 3/2004, DE 29 DE DESEMBRE, PER LA QUE S’ESTABLEIXEN MESURES DE LLUITA CONTRA LA MOROSITAT EN LES OPERACIONS COMERCIALS PRIMER TRIMESTRE 2023

3.2.DONAR COMPTE INFORME AL PLE DE L’INFORME EMÈS PER LA INTERVENTORA MUNICIPAL SOBRE EL PERIODE MITJÀ DE PAGAMENT A PROVEÏDORS DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES D’ACORD AMB EL REIAL DECRET 635/2014, DE 25 DE JULIOL, PRIMER TRIMESTRE 2023

3.3.DONAR COMPTE DONAR COMPTE INFORME OBLIGACIONS TRIMESTRALS PRIMER TRIMESTRE 2023

Fem els 3 punts junts.

Vanesa (Interventora): donem conta de la informació que s’envia al ministeri, complim estabilitat però no la de pagament perquè estem a 32 dies. A sigut causa a la manca de tresorera i no de liquiditat. Ara la tornarem a complir ja que la mitja de l’any passat era de 4 dies.

3.4.APROVACIÓ MODIFICACIÓ DE CRÈDIT 02/2023

Expliquem la modificació.

Unanimitat

3.5.APROVACIÓ INICIAL MODIFICACIÓ D’USOS POLÍGON INDUSTRIAL

Enric (Alcalde): hi havia la demanda d’augmentar els usos que ara només eren industrials. S’ha treballat amb els empresaris. HI ha passat per una comissió política també.

Juan José (Regidor de Cs): aprovem la modificació ja que creiem que era una millora essencial. Tant debò s’hagués pogut fer abans però fEli (Regidora de Cultura)citats per tirar-ho endavant-

Teresa (Regidora de JxA): estem d’acord ja que ha sigut una cosa molt consensuada, i ens consta que els empresaris també hi estan d’acord.

Unanimitat.

3.6.APROVACIÓ INICIAL MODIFICACIÓ ORDENANÇA DE REGULACIÓ ESTÈTICA NUCLI ANTIC

Pere (Regidor d’Urbanisme): algunes de les ordenances estan des actualitzades, la tendència es intentar passar tots els canvis per el POUM, però si algunes més especifiques poden anar més ràpid ho intentem. La modificació es per la distancia de la instal·lació de les plaques solars que ara quedarà alineat a façana.

Teresa (Regidora de JxA): creiem que el més important de la regulació estètica es que es compleixi, però ja veiem que no es compleix. Votarem si però es imprescindible fer-la complir.

Enric (Alcalde): es evident que quan hi ha llicencia es fa el control, però quan no ho fan cal actuar d’ofici i a vegades alguna es pot passar.

Teresa (Regidora de JxA): si aprovem normatives no hem de tenir cap por en fer-la complir. Vaig fer una volta hi ha moltes coses que no es compleixen. SI es fa complir guanyarem tots.

Unanimitat.

3.7.APROVACIÓ INICIAL MODIFICACIÓ ORDENANÇA REGULADORA OCUPACIÓ VIA PÚBLICA, TENDALS, TAULES I CADIRES

Pere (Regidor d’Urbanisme): el d’abans val per aquesta, fa un any que hi treballem a nivell tècnic i polític. El més gros poder es incorporar els elements de carrers peatonals que no estaven regulats com són els tendals a la via publica.

Teresa (Regidora de JxA): el que hem dit abans serveix per ara, una de les coses que ens ha sorpes més es que els informes tècnics tenen que estar fets per la policia, per això cal que siguin molt coneixedors de la normativa.

Unanimitat.

3.8.APROVACIÓ CONVENI HABITATGE GENERALITAT

Àngel (Regidor d’Habitatge): aprovem el conveni, es la renovació per tenir accés a les eines per l’oficina i als recursos que ens donen.

Unanimitat

3.9.APROVACIÓ PRÒRROGA CONVENI ADF

Marisa (Regidora de Desenvolupament Rural): es el conveni que venim signant des del 2021, es la col·laboració dels ajuntaments i els ADF. L’aportació va segons el pressupost anual, en el nostre cas es de 9800€

Unanimitat

3.10.DONAR COMPTE NOMENAMENT TRESORERA

Enric (Alcalde): donem el compte el ple del nomenament de la persona que ha ocupat la plaça.

3.11.APROVACIÓ ESTUDI MOBILITAT URBANA SOSTENIBLE

Montserrat (Secretària): es una aprovació formal per donar compliment a un requeriment del FEDER. Es un estudi de l’any 2018 i no es un pla.

Juan José (Regidor de Cs): estem d’acord, però creiem que cal actualitzar i crear un pla de mobilitat adaptat als nous temps.

Enric (Alcalde): si que es del 2018, de les 5 accions n’hem fet 4. En vam demanar per fer un de nou a diputació però no han respost.

Teresa (Regidora de JxA): ens abstindrem perquè ens agradaria haver-ho treballat més.

Enric (Alcalde): es un pla de mobilitat de la legislatura passada.

Teresa (Regidora de JxA): tinc algunes correccions i algunes esmenes.

10 afirmatius i 2 abstencions.

4. ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

4.1.APROVACIÓ BASES AJUDES PROMOCIÓ MUSICAL

Eli (Regidora de Cultura) (Regidora de Cultura): aprovem la part que subvencionem a les quotes de l’Escola de Musica.

Teresa (Regidora de JxA): nosaltres aquí tenim varies coses a dir, i volem tornar a parlar de l’EMMA. No aprovarem les bases perquè segons diu que són del 2012 i refetes al 2016 i crec que s’haurien de rectificar un altre cop. L’import d’ajut del 10% als alumnes d’Artés de menys de 18 anys, perquè els majors de 18 anys no els han de tenir? Si el tenen altres persones que van a altres escoles perquè no fan els instruments aquí.

Eli (Regidora de Cultura): ho traslladarem al pròxim equip de govern.

9 afirmatius, 2 en contra i 1 abstenció.

5. ASSUMPTES SOBREVINGUTS

No en tenim.

6. PRECS, PREGUNTES I INTERPEL·LACIONS

Juan José (Regidor de Cs)se: volia saber que ha passat que no hem tingut llum.

Enric (Alcalde): les pluges de divendres va fer saltar els diferencials, vam avisar divendres al vespre. Van dir que vindrien tant ràpid però que tenien moltes incidències i van venir dilluns. Van arreglar el barri vell i al cap de res van haver de tornar a venir.

Juan José (Regidor de Cs): el servei es 24h?

Enric (Alcalde): tenen un límit per donar el servei d’unes hores posteriors.

Teresa (Regidora de JxA): just la setmana passada ens van passar l’estat de comptes de l’EMMA, uns comptes que ens fan esgarrifar el forat que va creixent any rere any i que poc es fa per part de l’ajuntament per arreglar-los. Des del 2019 estem incidint en el problema i no millora. Del 2021 al 2022 les despeses han pujat un 9%, i els ingresso només un 6,5%. El dèficit del 2022 es de 250.000€, contant la subvenció de la generalitat que no ha arribat. Nosaltres preguntem en el que diu l’equip de govern que aposten per l’EMMA, i quan demanem se’ns ha mirat malament. Enlloc de reduir ha augmentat. Ningú es qüestiona el valor de l’escola però creiem que esta davant un ajuntament es buscar solucions. Falten diners, i allà hi ha un dèficit i no creiem que els artesencs eixuguin el deute any rere any. Generar ingressos o reduir despeses.

Eli (Regidora de Cultura): estem d’acord, en quan ha despeses de personal hem de tenir en compte que en els balanços hi ha professors, neteja i administració. L’increment de personal va en part de dues baixes que han fet un cost de 18.000 i també els increments salarials de llei de 14.000. Això 33.000€ el cost de la despesa de personal seria més de 400.000€. A despeses hi ha tot, inclòs extintors i combustibles. A les inversions hi ha part sortides de pressupostos participatius. Despeses d’edifici hi ha hagut un augment dels costos de llum i aigua. De subvencions han crescut un30% en aquests 4 anys, hem aconseguit 8.000€ més aquest any que no surten. També cal tenir en compte el servei comunitari de l’EMMA en l’Aula Socioeducativa,... No volem treure importància i que cal reduir les despeses, però s’ha treballat amb una línia i aconseguint totes les subvencions possibles. Nosaltres sempre hem cregut en aquesta inversió però sense perdre de vista que cal minimitzar les despeses.

Pere (Regidor d’Urbanisme): caldria una nova ordenança per regular les taxes segurament, com a CUP creiem en unes taxes segons renda. Considerar els serveis públics i municipals només des de la mirada del dèficit des del nostre punt de vista es un error, creiem que aquests espais s’han de mirar amb una altre òptica.

Teresa (Regidora de JxA): nosaltres no fem només anàlisis del dèficit, quan va bé també ho diem. Se’ns van passar els números i són això, amb el que diu la regidora sembla que els números no són correctes. Dir el que s’ha de posar i el que no em sembla una cosa greu i entenem que no ens han donat els comptes bé.

Pere (Regidor d’Urbanisme): jo no he entès això, quan mires el desglossat que no només es de personal. Hi ha despeses imputables de moltes més coses, no hem dit que no siguin correctes els números d’intervenció.

Eli (Regidora de Cultura): exacte, els números són correctes només volíem desgranar que hi ha més coses apart del personal de l’EMMA.

Ramon (Regidor de JxA): però són despeses de l’Escola de Música, ningú diu que sigui només de personal.

Enric (Alcalde): si que en formen part però el servei es una cosa i el manteniment es un altres. Es com si diguéssim que altres espais com Escola Bressol, o biblioteca no cobreixen els gestos amb les quotes.

Ramon (Regidor de JxA): veient l’evolució cal fer un pensament fins on pot arribar, si pot anar gastant o s’ha de posar un topall. Es el que em dit aquests 4 anys i el dèficit ha sigut més gran. Però poder caldria veure si Artés te l’escola sobredimensionada.

Enric (Alcalde): hi ha un poble al costat mb piscina coberta que gent en fa ús d’Artés, i nosaltres tenim una escola de musica que en fa ús altres pobles. Hi ha un dèficit econòmic però el guany social no el podem contar. Aquesta legislatura se’ls va dir que no creixeria la plantilla i s’ha complert.

Eli (Regidora de Cultura): Es va fixar en 16 i s’ha mantingut. Hi ha inversions de pressupostos participatius i posar en valor els serveis públics.

Teresa (Regidora de JxA): el compte de resultats es el que es, tothom esta content amb el que fan però això no treu el que hem exposat.

Vanesa (Interventora): vull aclarir que els costos indirectes s’han d’imputar si o si.

Enric (Alcalde): donem espais per fer intervencions finals.

Podeu recuperar el ple sencer a l’enllaç del costat.

Darrera actualització: 22.05.2023 | 18:51