Primer obrador compartit d'horta de la Catalunya central

Dimarts, 6 de juliol de 2021 a les 00:00

Els ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs impulsen el primer obrador compartit d’horta de la Catalunya Central

L’espai agroalimentari s’ubicarà al mercat Puigmercadal de Manresa i permetrà als pagesos transformar el producte excedent de les seves explotacions, així com planificar nous cultius dedicats íntegrament a aquesta transformació. El projecte —que neix amb la vocació de donar valor afegit al producte de proximitat— compta amb el finançament de l’Ajuntament de Manresa, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Diputació de Barcelona.

Els Ajuntaments de Manresa, Artés i Navàs —els tres municipis promotors de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc)— han impulsat el primer obrador compartit d’horta de la Catalunya Central, un espai agroalimentari que servirà per transformar aliments i donar valor afegit al producte de proximitat. L’obrador s’ubicarà al mercat Puigmercadal de Manresa i estarà equipat amb la maquinària necessària per a fer conserves, elaborats vegetals i caldos, entre altres.

L’obrador, que té un cost total de 140.000 euros, està finançat per diverses institucions que tenen com a objectiu promoure el desenvolupament agrari del territori. L’Ajuntament de Manresa hi aporta 60.000 euros, ARCA 60.000 euros i la Diputació de Barcelona, 20.000. La iniciativa també ha comptat amb el suport tècnic de les tres entitats i de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc).

Amb la construcció d’aquesta infraestructura es vol potenciar l’ocupació al territori, tot creant noves oportunitats per als productors actuals i noves possibilitats d'ocupació per a persones que vulguin incorporar-se al sector agrari. Així mateix, l’existència de l’obrador permetrà als pagesos transformar el producte excedent de les seves explotacions i planificar nous cultius dedicats íntegrament a la transformació. Finalment, també es pretén apropar els productes de proximitat als consumidors i consumidores finals, crear xarxes entre productors i elaboradors i innovar en productes i formats.

La ubicació del nou obrador, dins el mercat, servirà per ocupar un sector d’aquest espai. El local on se situarà la infraestructura disposarà d’una superfície útil de 153,88 metres quadrats, distribuïts en diferents zones en una única planta.

La demanda d’aquest obrador va sorgir arran d’agricultors i agricultores del territori que van veure’l com una oportunitat per a dinamitzar la seva activitat. La nova infraestructura ha estat possible gràcies a la col·laboració públic-privada de diversos agents. D’una banda, la Diputació de Barcelona i ARCA, que treballen conjuntament en el programa Leader ‘BCN Smart Rural’, una iniciativa que té l’objectiu d’implementar una estratègia intel·ligent de desenvolupament agrari a la Barcelona rural. De l’altra, també ha estat possible gràcies al treball dels Ajuntaments membres de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (Xasacc) i a la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que promouen polítiques orientades al foment d’un sistema agroalimentari més sostenible. Finalment, els pagesos i pageses del territori, que són la base productiva de l’entorn i que han contribuït a la definició de les necessitats de l’obrador a través d’un procés participatiu dut a terme durant el 2020.

L’obrador: un projecte compartit d’abast supramunicipal

L'Ajuntament de Manresa fa anys que treballa en l'Anella Verda de la ciutat. Una de les seves principals línies estratègiques és la promoció de l'activitat agrícola. Aquest mateix objectiu és compartit per altres municipis i entitats de la Catalunya Central, que treballen per fomentar polítiques públiques o projectes en aquest àmbit.

L’any 2018, els Ajuntaments d'Artés, Navàs i de Manresa van creure que podia ser favorable unir-se en xarxa amb l’objectiu de poder treballar i coordinar aquests temes sota un mateix grup de treball. D’aquesta manera, es va crear la Xarxa per a la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central (XaSACC). Seguidament, es van dur a terme reunions i assemblees per treballar conjuntament i una de les necessitats que va sorgir va ser la millora de la viabilitat i sostenibilitat dels productors locals.

El següent pas va ser reunir-se amb diferents agricultors i agricultores del territori amb l’objectiu de detectar les necessitats del sector. Els productors i productores van manifestar el seu interès per transformar els seus productes i la XaSACC va plantejar la creació d’un obrador compartit.

A principis de l’any 2019, la Diputació de Barcelona va encarregar un estudi l’objectiu del qual era definir quines infraestructures i tipus d'obradors i escorxadors tenien més demanda. Una de les propostes que recollia va ser la creació d'un obrador de transformació d'horta ubicat al Bages.

A partir d'aquí, es va anar treballant i definint la proposta. Es van buscar possibles espais, determinar usuaris potencials, pensar quin tipus de productes s’hi podrien elaborar, determinar les necessitats, etc. Fruit de diferents reunions, els tres ajuntaments impulsors van considerar que la ubicació més adient era l’antic bar-restaurant situat al Mercat Puigmercadal de Manresa.

Darrera actualització: 15.09.2021 | 10:17